Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2010 18:27 - Брокери: За пазара на жилища 2010 ще е като 2009 – година на купувача
Автор: erainvest Категория: Бизнес   
Прочетен: 1437 Коментари: 0 Гласове:
0



 Брокери: За пазара на жилища 2010 ще е като 2009 – година на купувача

2010 година ще е като 2009 – година на купувача на жилищния пазар, прогнозира по време на пресконференция днес Елена Константинова от Ера Инвест, част от франчайзинговата мрежа Ера България.

По думите й в София, както и в другите европейски столици, за които мрежата разполага с данни, вече се наблюдава покачване на търсенето на жилища и стабилизация на жилищния пазар.

Според нея броят на новоизградените жилища в София за пет години (14 318) не е голям предвид притока на хора, които се заселват в града. Общият брой на жилищата в столицата е малко над 535 хил., по данни на НСИ. Процесът по обновяване на жилищния фонд на столицата ще продължи, прогнозира тя.

Според Константинова на пазара има надценени имоти, които се предлагат от дълго време и не са с достатъчно добри характеристики, както и голям процент имоти без акт 16 с неясен срок на завършване.

Състоянието на жилищния пазар в София по райони беше представено в рамките на пресконференцията от представители на различни агенции от мрежата.

Метрото - фактор за купувачите в район „Младост“

Действащата линия на метрото вече е важен фактор за купувачите при избора им в район „Младост“, както и добрата организация на градския транспорт, наличието на големи хипермаркети, търговски центрове и Бизнес Парк София, посочи Даниела Кметска от агенция от мрежата, която развива дейност там.

Реализираните продажби през последните месеци са на много по-стабилни нива от миналата година, а диапазонът на договаряне е в по-малки граници, каза тя.

Търсенето на двустайни апартаменти е основно между 40 и 50 хил. евро, а за тристайни и многостайни - между 70 и 80 хил. Търси се основно ново строителство, в изцяло завършен вид, с разрешение за ползване, но такива оферти липсват в момента, коментира тя.

Кметска посочи, че при продавачите се наблюдава колебание поради липсата на достатъчно коректна информация на каква цена могат да продадат жилищата си, като са били сключени и неизгодни за продавачите сделки.

При наемите спадът продължава, като той е в рамките на около 20% в сравнение с миналата година. Средните наемни нива на малките едностайни апартаменти са между 180 и 200 евро на месец, при двустайните – 200-280 евро, при тристайните – 280-350 евро, каза Кметска.

Два пъти повече огледи в „Люлин“ и западни райони

В ж.к. „Люлин“ и западните райони се наблюдава стабилизиране на жилищния пазар, заяви Вяра Апостолова от агенция от мрежата, която е развива дейност там.

Въпреки че е лято, купувачите са активираха, като сега се правят два пъти повече огледи спрямо същия период на 2009, но все още има нерешителност сред тях, посочи тя.

Жилищата с добра локация и характеристики не остават дълго на пазара и при тях се наблюдава изравняване на търсене и предлагане.

За разлика от миналата година все по-трудно се стига до желаната от купувача цена, коментира Апостолова. По думите й липсата на ясна тенденция за ръст или спад обърква купувачите.

Най-търсени са малки жилища до 70 кв. м в малки тухлени сгради, като търсенето при тях е до 45 хил. евро. При панелните жилища голямо значение има дали апартаментът е саниран, дали се поддържат добре общите части, дали са ремонтирани входът и покривът. При тях за 50 кв. м жилище купувачите са склонни да платят 25-35 хил. евро.

При наемите най-ликвидни са малките жилища, като наемите са между 300 до 400 лв. на месец.

Апостолова съобщи също за засилване на интереса към свободни парцели в западните квартали за бизнес сгради.

Стабилизация и в „Лозенец“ и център

Състоянието на жилищния пазар в кв. „Лозенец“ и центъра не се различава особено от „Люлин“ и „Младост“, там също се отчита стабилизация, каза Константинова.

По думите й в по-масов план продажбите се реализират на цени 1000 – 1200 евро/кв. м.

Продавачите осъзнаха промяната в ценовите нива, нямат нереални очаквания и при реален интерес от купувач сделките се сключват без голяма разлика между офертна и реална продажна цена, коментира тя.

През последните месеци се наблюдава повече решителност при купувачите спрямо миналата година. Водещи за купувачите в тези райони са локацията и качеството, след това е цената.

При наемите ситуацията е малко по-различна, спадът продължава и през тази година, посочи Константинова. Голяма част от пребиваващите в тези райони под наем са останали без сигурни доходи и са напуснали жилищата. Ако за същия период на 2009 г. наемът за дадено жилище е бил 250-350 евро, сега наемите масово гравитират около 200 евро, като при новото строителство са малко по-високи.

Източник: investor.bg

Топ предложение: 
Новопостроен двустаен апартамент в центъра на София - 65 кв.м. - 58 500 Евро



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: erainvest
Категория: Бизнес
Прочетен: 87174
Постинги: 10
Коментари: 34
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930